top of page

Gyvas ar negyvas? Apie konservuotą maistą, reikalavimus darželio valgiaraščiams ir kitas susijusias sveiko vaikų maitinimo įdomybes

Vaikų ir mūsų pačių mityba yra tooookia didelė tema. Šio įrašo tikslas - pakurstyti jūsų motyvaciją maitinti vaikus gerai. Kas tas gerai? Rašau iš lovos (stiprėju po gripo). Ką tik pusryčiams susiplaukiau žalią kokteilį su šilauogėmis, šviežiomis dilgelėmis iš kiemo ir bananu.

Su virtuvėlės komanda jau testuojame nuo gegužės pirmos gaminsimus valgius. Žaliasis kokteilis bus plakamas kiekvieno trečiadienio rytą. Šiais metais kuriame Mažųjų valdų virutvėlės identitetą, savo virtuvės „veidą”. O šiame kelyje - daug atradimų ir nuostabų.

Vaikų maitinimui surašytos labai aiškios taisyklės ir net neabejoju, kad visi maisto tiekėjai šiuos formalius minimalius reikalavimus išpildo. Bet ar mums užtenka peržengti minimalią ribą? Man - neužtenka.


 

Kai žinai daugiau, norisi, kad tai, ką valgo tavo vaikai būtų daaaug toliau pažengę. Juk ką valgai - taip ir jautiesi. Vaiko elgesys, akademiniai pasiekimai, savijauta ir nuotaika tiesiogiai priklauso nuo jo mitybos. Galite būti patys prieraišiausi tėvai, apmokyti pagal 7 intelektų ir kitas nuostabias programas, bet jei vaikas prikimštas prastais valgiais ir ta proga jo kūnas neramus - jis bus neramus.


Reikalavimuose aiškiai įvardyti kaloringumo, angliavandenių, baltymų ir riebalų poreikiai, bet čia nerasite nė žodžio apie sudėtinių ar paprastųjų angliavandenių naudojimą, nė žodžio apie svarbą naudoti nerafinuotus aliejus, nė žodžio apie skaidulinių medžiagų poreikį, produktų šviežumą ir gyvybingumą. Net rekomendacijos jų neapima. Stebėtina, kad vaikų maitinimui siūlomose receptūrose be jokios papildomos minties įrašomi konservuoti produktai - konservuoti avinžirniai, žirneliai, kukurūzai ir kiti mirę „skanėstai”.


Štai iš čia ir kvietimas - rekomendacija. Priminsiu, kad konservuotas maistas turi tas pačias kalorijas, bet - nebeturi gyvybės. Jis buvo sugalvotais tais laikais, kai konservavimas buvo vienas iš nedaugelio galimybių išvis ką nors valgyti žiemą. O štai ir liko vartojimo kultūroje, nes tokį lengva pagaminti ir ilgaaaai ilgaaai be pastangų laikyti parduotuvių lentynose. Mažiau gyvybės turi ir pusfabrikačiai.

Štai čia ir skrieja kelios rekomendacijos iš mūsų namų ir mūsų darželio virtuvėlės:

Gamindami vaikams namuose kuo dažniau rinkimės šviežią, gyvą maistą:
  1. Stenkitės naudoti kuo mažiau konservuoto maisto (geriausia - visai nenaudoti). O jei vis tik naudojate - tikrinkite sudėtį, kad nebūtų jokių nebūtinų priedų ir dirbtinių konservantų.

  2. Stenkitės naudoti kuo mažiau (geriausia - visai nenaudoti) pusfabrikačių ir šaldytų reikalų (net makaronams pvz. yra valstybinis apribojimas). Pvz. per dažnas mažiesiems skirtų tyrelių iš parduotuvės naudojimas = toks dažnas dabar refliuksas.

  3. Stenkitės vaikus valgydinti tik tą dieną ruoštu maistu.

  4. Naudokite tik nerafinuotus ir pageidautina ekologiškus aliejus.


Šiam kartui tiek apie šviežumą. (apie pridėtinius cukrus, gyvūlinį/augalinį, tausojantį maistą ir valgiaraštį su alergijų prevencija - kitais kartais).

Nepasiekiama tobulybė? Visiems pasitaiko išimčių, atostogų, nuovargio kupinų dienų. Pvz. vietoje tyrelių pagundos - ateikite į būrelį Mažųjų valdose, o čia yra galimybė užsisakyti pietus iš virtuvės, kuri laikosi įvardyto šviežumo ketvertuko (ir dar daugiau principų).

Lūnai rudenį į mokyklą. Džiugu, nes mokykla puiki. Ir tuo pačiu nelabai - nes žinau, kad mokyklos valgykla - eilinė valgykla su pigių produktų kupina virtuve, po kurių Dovydui dažnai tai pilvą susuka, tai išvis nevalgo, nes neskanu.

Vienas iš mūsų tėvų kadaise atvirai parašė: „Namie valgome nekažką - tad bent darželyje vaikas gauna gerą maistą". Jei namie valgoje nekažką - leiskite vaiką į Mažųjų valdų darželį. Gaminkite patys - kol galite - pasirūpinkite vaiko sveikata. Paaugs - sustiprės ir prastas maistas neturės tokios didelės įtakos jo raidai.

O pabaigai, kam įdomu, įkeliu sąrašą ką būtinai duoti ir ko nepadauginti žvelgiant per „valstybinę” vaikų valgiaraščio prizmę, o dar žemiau - pridedu vengtinų maisto priedų sąrašą. Tokia ta minimali riba:


VAIKAMS MAITINTI TIEKIAMŲ MAISTO PRODUKTŲ IR PATIEKALŲ DAŽNUMAS (Vaikų maitinimo organizavimo tvarkos aprašo (7 priedas) (trijų maitinimų per dieną atveju)


  1. Patiekalai iš raudonos mėsos - Ne daugiau kaip 2 kartus/sav.

  2. Patiekalai iš baltos mėsos - Ne daugiau kaip 3 kartus/sav.

  3. Termiškai apdoroti mėsos gaminiai- Ne daugiau kaip 1 k/sav

  4. Termiškai neapdoroti mėsos gaminiai - Ne daugiau kaip 1 k/ 2 sav

  5. Žuvis ir žuvies patiekalai - NE mažiau kaip 1 k/ sav

  6. Subproduktai ir jų patiekalai (kepenys, liežuvis) - Ne daugiau kaip 1 k/ 2 sav

  7. Pieno produktai ar jų patiekalai - Ne mažiau kaip 1 k / diena

  8. Ankštiniai, ankštinės daržovės ir jų patiekalai- Ne mažiau kaip 2 k/ sav

  9. Kruopos, javų dribsniai (išskyrus šlifuotus ryžius) ir jų patiekalai - Ne mažiau kaip 5 k / sav

  10. Šlifuoti ryžiai (išskyrus plikytus ryžius) ir jų patiekalai - Ne daugiau kaip 2 kartus/sav.

  11. Pusryčių dribsniai - Ne daugiau kaip 2 kartus/sav.

  12. Makaronai ir jų patiekalai - Ne daugiau kaip 2 kartus/sav.

  13. Virtos ar keptos bulvės (su daug baltymų turinčiais produktais) - Ne daugiau kaip 3 kartus/sav.

  14. Virtų bulvių patiekalai - Ne daugiau kaip 1 k/sav

  15. Tarkuotų bulvių patiekalai - Ne daugiau kaip 1 k/ 2 sav

  16. Daržovės - Ne mažiau kaip 3 rūšys/dieną

  17. Vaisiai - Ne mažiau nei 1 rūšis / dieną

  18. Vaisių sultys arba daržovių-vaisių sultys -Ne daugiau nei 2 k/sav

  19. Daržovių sultys - Ne daugiau nei 2 k/sav

  20. Gėrimai su pridėtiniu cukrumi - Ne daugiau nei 2 k/sav

  21. Desertai (ne mažiau kaip 50 proc. vaisių ) - Ne daugiau kaip 3 kartus/sav.

  22. Desertai viso grūdo ar (ir) pieno produktų pagrindu) - Ne daugiau nei 2 k/sav


MAISTO PRIEDŲ, KURIŲ NETURI BŪTI VAIKAMS MAITINTI TIEKIAMUOSE MAISTO PRODUKTUOSE, SĄRAŠAS (iš VAIKŲ MAITINIMO ORGANIZAVIMO TVARKOS APRAŠO)


Išskleisti blogiečių sąrašą

1. Dažikliai:

 

1.1.   E 102            tartrazinas;

1.2.   E 104            chinolino geltonasis;

1.3.   E 110            saulėlydžio geltonasis FCF, apelsinų geltonasis S;

1.4.   E 120            košenilis, karmino rūgštis, karminas;

1.5.   E 122            azorubinas, karmosinas;

1.6.   E 123            amarantas;

1.7.   E 124            ponso 4R, košenilis raudonasis A;

1.8.   E 127            eritrozinas;

1.9.   E 129            alura raudonasis AC;

1.10. E 131           patentuotas mėlynasis V;

1.11. E 132           indigotinas, indigokarminas;

1.12. E 133           briliantinis mėlynasis FCF;

1.13. E 142           žaliasis S;

1.14. E 151           briliantinis juodasis BN;

1.15. E 155           rudasis HT;

1.16. E 180           litolrubinas BK.

 

2. Konservantai ir antioksidantai:

 

2.1. E 200              sorbo rūgštis;

2.2. E 202              kalio sorbatas;

2.3. E 203              kalcio sorbatas;

2.4. E 210              benzenkarboksirūgštis;

2.5. E 211              natrio benzoatas;

2.6. E 212              kalio benzoatas;

2.7. E 213              kalcio benzoatas;

2.8. E 220‒228    sieros dioksidas ir sulfitai.

 

3. Saldikliai:

 

3.1.   E 950            acesulfamas K;

3.2.   E 951            aspartamas;

3.3.   E 952            ciklamatai;

3.4.   E 954            sacharinai;

3.5.   E 955            sukralozė;

3.6.   E 957            taumatinas;

3.7.   E 959            neohesperidinas DC;

3.8.   E 960           steviolio glikozidai;

3.9.   E 961           neotamas;

3.10. E 962           aspartamo-acesulfamo druska;

3.11. E 969          advantamas.

 

4. Aromato ir skonio stiprikliai:

 

4.1.   E 620            glutamo rūgštis;

4.2.   E 621            mononatrio glutamatas;

4.3.   E 622            monokalio glutamatas;

4.4.   E 623            kalcio glutamatas;

4.5.   E 624            monoamonio glutamatas;

4.6.   E 625            magnio glutamatas;

4.7.   E 626            guanilo rūgštis;

4.8.   E 627            dinatrio guanilatas;

4.9.   E 628            dikalio guanilatas;

4.10. E 629           kalcio guanilatas;

4.11. E 630           inozino rūgštis;

4.12. E 631           dinatrio inozinatas;

4.13. E 632           dikalio inozinatas;

4.14. E 633           kalcio inozinatas;

4.15. E 634           kalcio5´-ribonukleotidai;

4.16. E 635           dinatrio5´-ribonukleotidai.


P.S. O štai rauginimas - jau kas kita. Pramogai kviečiu pažiūrėti Chef's Table seriją apie Magnus Nillson (na ir bendrai šis laidų ciklas stiprus padėjėjas įsikvėpti maisto kokybės klausimu).

PP.S. Jei rodos, kad maitinate sveikai ri vsi tiek kažkas ne taip - rekomenduoju knygą Žarnyno žavumynai.

PPP.S. kviesime į vasaros valgaraščio pristatymus ir aptarimus. Jei domitės - rašykite į Mažųjų valdų paskyrą Insta arba FB.

O čia toks senas, bet vis dar atspindintis video :)


 
 
 

Comments


bottom of page