Gyvas ar negyvas? Apie konservuotą maistą, reikalavimus darželio valgiaraščiams ir kitas susijusias sveiko vaikų maitinimo įdomybes
- Renata Lazdin
- 6 days ago
- 5 min read
Vaikų ir mūsų pačių mityba yra tooookia didelė tema. Šio įrašo tikslas - pakurstyti jūsų motyvaciją maitinti vaikus gerai. Kas tas gerai? Rašau iš lovos (stiprėju po gripo). Ką tik pusryčiams susiplaukiau žalią kokteilį su šilauogėmis, šviežiomis dilgelėmis iš kiemo ir bananu.
Su virtuvėlės komanda jau testuojame nuo gegužės pirmos gaminsimus valgius. Žaliasis kokteilis bus plakamas kiekvieno trečiadienio rytą. Šiais metais kuriame Mažųjų valdų virutvėlės identitetą, savo virtuvės „veidą”. O šiame kelyje - daug atradimų ir nuostabų.
Vaikų maitinimui surašytos labai aiškios taisyklės ir net neabejoju, kad visi maisto tiekėjai šiuos formalius minimalius reikalavimus išpildo. Bet ar mums užtenka peržengti minimalią ribą? Man - neužtenka.
Kai žinai daugiau, norisi, kad tai, ką valgo tavo vaikai būtų daaaug toliau pažengę. Juk ką valgai - taip ir jautiesi. Vaiko elgesys, akademiniai pasiekimai, savijauta ir nuotaika tiesiogiai priklauso nuo jo mitybos. Galite būti patys prieraišiausi tėvai, apmokyti pagal 7 intelektų ir kitas nuostabias programas, bet jei vaikas prikimštas prastais valgiais ir ta proga jo kūnas neramus - jis bus neramus.
Reikalavimuose aiškiai įvardyti kaloringumo, angliavandenių, baltymų ir riebalų poreikiai, bet čia nerasite nė žodžio apie sudėtinių ar paprastųjų angliavandenių naudojimą, nė žodžio apie svarbą naudoti nerafinuotus aliejus, nė žodžio apie skaidulinių medžiagų poreikį, produktų šviežumą ir gyvybingumą. Net rekomendacijos jų neapima. Stebėtina, kad vaikų maitinimui siūlomose receptūrose be jokios papildomos minties įrašomi konservuoti produktai - konservuoti avinžirniai, žirneliai, kukurūzai ir kiti mirę „skanėstai”.
Štai iš čia ir kvietimas - rekomendacija. Priminsiu, kad konservuotas maistas turi tas pačias kalorijas, bet - nebeturi gyvybės. Jis buvo sugalvotais tais laikais, kai konservavimas buvo vienas iš nedaugelio galimybių išvis ką nors valgyti žiemą. O štai ir liko vartojimo kultūroje, nes tokį lengva pagaminti ir ilgaaaai ilgaaai be pastangų laikyti parduotuvių lentynose. Mažiau gyvybės turi ir pusfabrikačiai.
Štai čia ir skrieja kelios rekomendacijos iš mūsų namų ir mūsų darželio virtuvėlės:
Gamindami vaikams namuose kuo dažniau rinkimės šviežią, gyvą maistą:
Stenkitės naudoti kuo mažiau konservuoto maisto (geriausia - visai nenaudoti). O jei vis tik naudojate - tikrinkite sudėtį, kad nebūtų jokių nebūtinų priedų ir dirbtinių konservantų.
Stenkitės naudoti kuo mažiau (geriausia - visai nenaudoti) pusfabrikačių ir šaldytų reikalų (net makaronams pvz. yra valstybinis apribojimas). Pvz. per dažnas mažiesiems skirtų tyrelių iš parduotuvės naudojimas = toks dažnas dabar refliuksas.
Stenkitės vaikus valgydinti tik tą dieną ruoštu maistu.
Naudokite tik nerafinuotus ir pageidautina ekologiškus aliejus.
Šiam kartui tiek apie šviežumą. (apie pridėtinius cukrus, gyvūlinį/augalinį, tausojantį maistą ir valgiaraštį su alergijų prevencija - kitais kartais).
Nepasiekiama tobulybė? Visiems pasitaiko išimčių, atostogų, nuovargio kupinų dienų. Pvz. vietoje tyrelių pagundos - ateikite į būrelį Mažųjų valdose, o čia yra galimybė užsisakyti pietus iš virtuvės, kuri laikosi įvardyto šviežumo ketvertuko (ir dar daugiau principų).
Lūnai rudenį į mokyklą. Džiugu, nes mokykla puiki. Ir tuo pačiu nelabai - nes žinau, kad mokyklos valgykla - eilinė valgykla su pigių produktų kupina virtuve, po kurių Dovydui dažnai tai pilvą susuka, tai išvis nevalgo, nes neskanu.
Vienas iš mūsų tėvų kadaise atvirai parašė: „Namie valgome nekažką - tad bent darželyje vaikas gauna gerą maistą". Jei namie valgoje nekažką - leiskite vaiką į Mažųjų valdų darželį. Gaminkite patys - kol galite - pasirūpinkite vaiko sveikata. Paaugs - sustiprės ir prastas maistas neturės tokios didelės įtakos jo raidai.
O pabaigai, kam įdomu, įkeliu sąrašą ką būtinai duoti ir ko nepadauginti žvelgiant per „valstybinę” vaikų valgiaraščio prizmę, o dar žemiau - pridedu vengtinų maisto priedų sąrašą. Tokia ta minimali riba:
VAIKAMS MAITINTI TIEKIAMŲ MAISTO PRODUKTŲ IR PATIEKALŲ DAŽNUMAS (Vaikų maitinimo organizavimo tvarkos aprašo (7 priedas) (trijų maitinimų per dieną atveju)
Patiekalai iš raudonos mėsos - Ne daugiau kaip 2 kartus/sav.
Patiekalai iš baltos mėsos - Ne daugiau kaip 3 kartus/sav.
Termiškai apdoroti mėsos gaminiai- Ne daugiau kaip 1 k/sav
Termiškai neapdoroti mėsos gaminiai - Ne daugiau kaip 1 k/ 2 sav
Žuvis ir žuvies patiekalai - NE mažiau kaip 1 k/ sav
Subproduktai ir jų patiekalai (kepenys, liežuvis) - Ne daugiau kaip 1 k/ 2 sav
Pieno produktai ar jų patiekalai - Ne mažiau kaip 1 k / diena
Ankštiniai, ankštinės daržovės ir jų patiekalai- Ne mažiau kaip 2 k/ sav
Kruopos, javų dribsniai (išskyrus šlifuotus ryžius) ir jų patiekalai - Ne mažiau kaip 5 k / sav
Šlifuoti ryžiai (išskyrus plikytus ryžius) ir jų patiekalai - Ne daugiau kaip 2 kartus/sav.
Pusryčių dribsniai - Ne daugiau kaip 2 kartus/sav.
Makaronai ir jų patiekalai - Ne daugiau kaip 2 kartus/sav.
Virtos ar keptos bulvės (su daug baltymų turinčiais produktais) - Ne daugiau kaip 3 kartus/sav.
Virtų bulvių patiekalai - Ne daugiau kaip 1 k/sav
Tarkuotų bulvių patiekalai - Ne daugiau kaip 1 k/ 2 sav
Daržovės - Ne mažiau kaip 3 rūšys/dieną
Vaisiai - Ne mažiau nei 1 rūšis / dieną
Vaisių sultys arba daržovių-vaisių sultys -Ne daugiau nei 2 k/sav
Daržovių sultys - Ne daugiau nei 2 k/sav
Gėrimai su pridėtiniu cukrumi - Ne daugiau nei 2 k/sav
Desertai (ne mažiau kaip 50 proc. vaisių ) - Ne daugiau kaip 3 kartus/sav.
Desertai viso grūdo ar (ir) pieno produktų pagrindu) - Ne daugiau nei 2 k/sav
MAISTO PRIEDŲ, KURIŲ NETURI BŪTI VAIKAMS MAITINTI TIEKIAMUOSE MAISTO PRODUKTUOSE, SĄRAŠAS (iš VAIKŲ MAITINIMO ORGANIZAVIMO TVARKOS APRAŠO)
Išskleisti blogiečių sąrašą
1. Dažikliai:
1.1. E 102 tartrazinas;
1.2. E 104 chinolino geltonasis;
1.3. E 110 saulėlydžio geltonasis FCF, apelsinų geltonasis S;
1.4. E 120 košenilis, karmino rūgštis, karminas;
1.5. E 122 azorubinas, karmosinas;
1.6. E 123 amarantas;
1.7. E 124 ponso 4R, košenilis raudonasis A;
1.8. E 127 eritrozinas;
1.9. E 129 alura raudonasis AC;
1.10. E 131 patentuotas mėlynasis V;
1.11. E 132 indigotinas, indigokarminas;
1.12. E 133 briliantinis mėlynasis FCF;
1.13. E 142 žaliasis S;
1.14. E 151 briliantinis juodasis BN;
1.15. E 155 rudasis HT;
1.16. E 180 litolrubinas BK.
2. Konservantai ir antioksidantai:
2.1. E 200 sorbo rūgštis;
2.2. E 202 kalio sorbatas;
2.3. E 203 kalcio sorbatas;
2.4. E 210 benzenkarboksirūgštis;
2.5. E 211 natrio benzoatas;
2.6. E 212 kalio benzoatas;
2.7. E 213 kalcio benzoatas;
2.8. E 220‒228 sieros dioksidas ir sulfitai.
3. Saldikliai:
3.1. E 950 acesulfamas K;
3.2. E 951 aspartamas;
3.3. E 952 ciklamatai;
3.4. E 954 sacharinai;
3.5. E 955 sukralozė;
3.6. E 957 taumatinas;
3.7. E 959 neohesperidinas DC;
3.8. E 960 steviolio glikozidai;
3.9. E 961 neotamas;
3.10. E 962 aspartamo-acesulfamo druska;
3.11. E 969 advantamas.
4. Aromato ir skonio stiprikliai:
4.1. E 620 glutamo rūgštis;
4.2. E 621 mononatrio glutamatas;
4.3. E 622 monokalio glutamatas;
4.4. E 623 kalcio glutamatas;
4.5. E 624 monoamonio glutamatas;
4.6. E 625 magnio glutamatas;
4.7. E 626 guanilo rūgštis;
4.8. E 627 dinatrio guanilatas;
4.9. E 628 dikalio guanilatas;
4.10. E 629 kalcio guanilatas;
4.11. E 630 inozino rūgštis;
4.12. E 631 dinatrio inozinatas;
4.13. E 632 dikalio inozinatas;
4.14. E 633 kalcio inozinatas;
4.15. E 634 kalcio5´-ribonukleotidai;
4.16. E 635 dinatrio5´-ribonukleotidai.
P.S. O štai rauginimas - jau kas kita. Pramogai kviečiu pažiūrėti Chef's Table seriją apie Magnus Nillson (na ir bendrai šis laidų ciklas stiprus padėjėjas įsikvėpti maisto kokybės klausimu).
PP.S. Jei rodos, kad maitinate sveikai ri vsi tiek kažkas ne taip - rekomenduoju knygą Žarnyno žavumynai.
PPP.S. kviesime į vasaros valgaraščio pristatymus ir aptarimus. Jei domitės - rašykite į Mažųjų valdų paskyrą Insta arba FB.
O čia toks senas, bet vis dar atspindintis video :)
Comments